Програмата се финансира с пари от Европа и дава възможност на около 11 000 души да получат помощ в дома си

И догодина хората с увреждания ще могат да ползват услугите на личен асистент, това съобщи в ефира на „Здравей, България” социалният министър Хасан Адемов. Програмата се финансира с пари от Европа и дава възможност на около 11 000 души с увреждания да получават помощ в дома. 

 

Албена Караилиева се грижи от години за 29 годишния си син Малин, който страда от няколко нелечими хронични заболявания - детска церебрална парализа, хидроцефалия, кисти на мозъка и др. Детето не може да свикне с друг човек, не допуска чужди хора до себе си и майка му е единственият вариант за негов личен асистент.

 

Затова преди време Албена започва работа като личен асистент на сина си. Така обаче проблемите в семейството се задълбочават. Причината - парите са твърде малко. 

 

Въпреки ниското заплащане желаещите да имат или да бъдат личен асистент надвишават многократно обхвата на програмата. Защото както в семейството на Албена, в много от случаите член от семейството така или иначе трябва да остане вкъщи да се грижи за болния роднина. 

 

За момента обаче сигурно е само, че програмата ще продължи до септември. За тази цел миналия месец бюджетът й беше увеличен с близо 28 милиона лева. За след това пари тепърва ще се търсят. От социалното министерство дават надежда, че е възможно в програмата да бъдат включени още нуждаещи се. В момента обаче се прави проучване за колко биха стигнали парите.