Кметът на София подчерта, че цената на билета не е променяна от 5 години

Билетът за градския транспорт в София да поскъпне догодина. Това обсъди транспортната комисия към общината. Предстоящите промени на тарифите са обвързани с намерението за теглене на заем от 100 милиона лева. С него ще бъдат покрити стари дългове на центъра за градска мобилност и стабилизирането на столичния транспорт.

 

„Дали ще има промяна в цената на билета все още не е ясно! Всички знаете, че от 5 години цената на билета не е променяна, а през това време всички знаем отлично, как се промениха цените на горивата и колко се повиши инфлацията!”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.


Цената на билета в момента е 1 лев. Все още не е ясно каква ще бъде новата стойност на документа за превоз, но ще е най-малко с 10 стотинки отгоре. Очаква се новите билети да бъдат въведени през идната пролет. Увеличението ще е за сметка на нови преференциални карти и евентуално намаление на сегашните. Очаква се разработването на карта "София" за туристи, даваща им намаления за музеи и галерии. Обмисля се и зареждането на карти по интернет. Ще бъдат взети и строги мерки за намаляване на гратисчиите.


В последните месеци се засили контролът. Това поражда, разбира се, и конфликти, и включително форми на насилие спрямо контрольорите. Трябва да има реформа, иначе ще продължи трупането на загуби”, добави още Фандъкова.


Предвижда се повишаване на глобата за пътуване без билет, оптимизиране на линиите на градския транспорт и въвеждане на постоянни контрольори във всички крайградски автобуси.
Последната промяна на цената на билета беше през 2008-ма година – от 70 стотинки на 1 лев.


Повече по темата гледайте във видеото.