Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Европейския съюз Катрин Аштън отказаха участие в последния момент

На фона на продължаващите протести в Киев започна среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Много анализатори посочват, че срещата е индикатор за отношението на европейските правителства към управляващите и опозицията в Украйна.

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Европейския съюз Катрин Аштън отказаха участие в последния момент, което може да се разчете като подкрепа за опозицията.

 

Германският външен министър Гидо Вестервеле пристигна в Украйна, но първо отиде на площада при протестиращите и се срещна с Виталий Кличко, лидер на опозицията.

 

Срещата на ОССЕ към 16 часаБългарският външен министър Кристиан Вигенин заяви, че не може да се търси пряк сигнал от страна на ЕС и САЩ към правителството в Киев. Но не отрече, че всички тези дипломати са се отказали в последния момент. Вигенин е имал възможност да разговаря с украинския първи дипломат и получил е уверението, че Украйна не се отказва от бъдещо подписване на споразуменията с ЕС.

 

Според Вигенин участниците в срещата на ОССЕ няма да отправят специален апел към правителството на Украйна.