Причината – Лондон вижда опасност от масова миграция на българи и румънци към Острова

Великобритания се обявява срещу едно от основните права на Европейския съюз. Според правителството в Лондон заради опасността от масова имиграция от страни като България и Румъния, принципът за свободно движение на хора трябва да бъде коригиран.

 

Предложението е на вътрешния министър на Обединеното кралство Тереза Мей. Според нея ЕС трябва да овласти държавите-членки да налагат таван на идващите от други страни на съюза, когато броят им стигне определени нива. Тереза Мей предложи и ограничения на базата на икономически показатели:

 

„Трябва да забавим свободното движение на хора, докато се уверим, че няма да има масова миграция. Това може да стане, като поставим изискване за определен доход на глава от населението за новите членове на съюза – едва, когато го покрият, да им да бъде позволен пълен достъп до свободното движение на хора”.

 

На 1 януари отпадат ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на Европейския съюз. В същото време британското правителството се старае да въведе максимално строги правила за достъпа им.

 

Вътрешните министри на страните от ЕС ще разглеждат днес и исканията на Австрия, Германия, Великобритания и Холандия за законодателни мерки срещу т.нар. „социален туризъм”. Очаква се британските предложения да срещнат съпротива от Брюксел.