Предвижда се строителството да започне през 2015 г. и да бъде завършено през 2017 г.

Цената на Лот 3 на автомагистрала "Струма" ще падне под 1 милиард евро, съобщи в Благоевград изпълнителният директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов по време на представянето на проекта, информира БГНЕС. 

 

"Цената на Лот 3 на АМ "Струма" бе 830 милиона евро без ДДС, в момента работим по актуализирането й, тя ще падне", каза той и добави, че това означава, че цената на пътната част и двата тунела, този в Кресненското дефиле и при село Железница, ще бъде с ДДС под 1 милиард евро.

 

"Проектът на Лот 3 е в първия етап - проектиране на пътната част, в момента правим консултации с местните власти за да отразим всички коментари. Следващата част ще бъде завършена през април догодина, което ще ни позволи през лятото да стартираме търговете за строителство”, обясни Антов. 

 

Според него предварително са изпратени на общините трасето на проекта и вариантите на пътните възли, така, че да имат достатъчно време да реагират. "След което обобщаваме становищата и ги съобразяваме", категоричен бе директорът на НК "Стратегически инфраструктурни проекти".

 

По думите му е много важно този процес да бъде прозрачен. Отсечката от Благоевград до Сандански е с дължина 64 км, предвидени са два тунела - в Кресненското дефиле с дължина 15 км и при Железница - 2.6 километра. 

 

При представянето на предпроектните планове стана ясно, че тунелът под Кресненското дефиле ще бъде най-дългият в Европа и втори по дължина в света. Проектантите предвиждат той да има две отделни тръби с дължина 15,3 километра, а сечението на всяка от тях да е около 11 метра. Пробиването на тунела, което ще стане най-вероятно с тунело-пробивна машина, ще отнеме на специалистите поне 7 години.

 

Предвижда се строителството на Лот 3 да започне през 2015 година, като очакванията са да бъде завършен през 2017 година.