Около 70 на сто от парите, които плащаме за ток всеки месец, отиват за отопление и затопляне на вода

Сега ще говорим за сметките ни за ток. През зимните месеци харчим с почти 70 процента повече електричество, отколкото през есента. Изчисленията са на ЧЕЗ и енергийната агенция "Софена". Оказва се, че с няколко лесни стъпки можем да намалим сметката си за ток с 15 процента. Николай Василковски ще ни разкаже как.


Любопитен, но плашещ факт. Около 70 на сто от парите, които плащаме за ток всеки месец, отиват за отопление и затопляне на вода. Това доказва колко неефективно използваме електричеството.


Ето например климатикът. Приемаме, че го използваме 5 месеца в годината и че работи по 5 часа на ден. При това положение всеки месец той ще харчи по 18 лева. Компютърът вади от джоба ни по 2 лева на месец, от микровълновата печка, в която притопляме супата вечер, портфейлът ни олеква с по 1 лев на месец. А малките печки-духалки - колкото са малки, толкова са и гладни за електричество. Една от тях гълта близо 40 лева на месец.


На помощ ни идват и поредица лесни трикове, с които сметките ни могат да паднат с средно с около 15 на сто.


Ако намалим само с един градус температурата вкъщи, това веднага дърпа сметката ни за ток надолу с 10 на сто. Ако използваме бойлер и го настроим с таймер да се включва нощем, резултатът е - 15 процента по-малко консумация.


По време на готвене икономията е най-голяма, когато използваме по-често тенджери под налягане или просто готвим с капак. Препоръчително е да имаме съдове с равно дъно. Забележете - 1 милиметър неравност по дъното на тигана води до преразход с 15 на сто.


Нашият добър приятел нощем - хладилникът. Неговата ахилесова пета е решетката отзад. Ако не я почистваме редовно, нарушеният въздухообмен може да вдигне консумацията с една трета. Повече ток уредът харчи и когато не се размръзява редовно.


Всички останали електроуреди - компютър, зарядно за телефон, телевизор, уредба - ако ги изключваме от контакта, когато не ги използваме, можем да спестим 5% от сметката си за ток.


След малките трикове, ето и няколко по-генерални промени, които могат да ни помогнат да плащаме значително по-малко. Изолация и нова дограма, подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи и инвестиция в електрудомакински уред от по-висок клас икономичност. По-голямата инвестиция в дългосрочен план ще ни донесе още по-ниски сметки.


Повече по темата гледайте във видеото.