Мнозинство подкрепя засилването на контрола за изпълнение на пълната забрана на дима

Разпространението на тютюнопушенето в България остава на много високо ниво, което задължава държавата да увеличи усилията си за намаляване на този рисков фактор. Това е един от основните изводи от ново проучване на „Ноема” и „Центъра за изследване на демокрацията”.  

 

Авторите му препоръчват механизмите за ограничаване на тютюнопушенето да се насочат към пушачите, които живеят в селата (48,7%), мъжете пушачи (55,7%), които са повече от жените с вредния навик (34,4%).

 

Повече внимание трябва да се обърне на пушачите на възраст от 30 до 49 години (близо 60%), безработните лица, които търсят работа (61,7%), лицата с най-високи финансови възможности (65%) – става въпрос за домакинства с брутен месечен доход от над 2 хил. лева.

 

Една от препоръките в изследването е да се работи най-активно в училище, с младите на възраст до 19 години. От изследването става ясно, че 31,6% от пушачите запалват първата си цигара на възраст между 15 и 18 години.

 

Неправителствените организации посочват, че пълната забрана за пушене на закрити обществени места не засяга най-предпочитаните за това места – личното жилище и закритите обществени пространства. Според авторите мнозинството от българите подкрепят засилването на контрола и санкциите за нарушаване на съществуващата забрана.

 

С над 3 % по-малко са пушачите у нас година след въвеждане на цигареното вето. Сега към вредния навик посягат 45 на сто от хората до 65 години, а преди година процентът е бил 48. Мнозинството българи подкрепят забраната за пушене на закрито.