Най-слаба е подкрепата за членството на Турция

Българите гледат позитивно на приемането на западните ни съседи в Евросъюза. Ново изследване установи, че мнението за това кои от околните държави трябва да влязат в ЕС се определят най-вече от етническата близост и честотата на човешките контакти. Най-слаба е подкрепата за членството на Турция в съюза.

 

Проучването на агенция „Афис” има за основна цел да измери нагласите на българските граждани по отношение на присъединяването на Македония към ЕС и е поръчано от евродепутата Евгени Кирилов в навечерието на дебатите по новия доклад за напредъка на Скопие, предаде БГНЕС.

 

66% от българите смятат, че най-големите спорове между страните са за историческото наследство. Фактор за тях е това, че медиите и в двете държави изграждат отрицателно мнение за съседа. Повечето българите смятат, че спорните въпроси между България и Македония трябва да се решат преди влизането на Македония в ЕС.

 

60% са на мнение, че в Пиринска Македония населението е българско, а 8,5% споделят, че в рода им има бежанци от Македония. Тези хора се интересуват повече от българо-македонските отношения, а мнението им се отличава с повишена критичност към историческите доктрини, отбелязват авторите на изследването.

 

36% от българите смятат за негативна политиката на Македония към нейните съседи, а едва 10% я оценяват като позитивна. 52% от българите са на мнение, че разширяването на ЕС трябва да продължи, но нямат визия дали това трябва да е към Балканите, или към държави като Украйна и Молдова.