Съдът не уважи молбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му и не им върна двореца

Върховният касационен съд (ВКС) остави без уважение молбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза за отмяна на влязло в сила решение за собствеността на двореца "Кричим". Така дворецът остава на държавата.

 

Делото бе гледано във ВКС на 14 октомври по молба на адвоката на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, решението беше публикувано днес. 

 

През 2008 г. беше образувано първото дело с иск срещу държавата от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за собсвеността на двореца "Кричим" и прилежащите му земи. Оттогава е гледано на няколко инстанции,

 

През лятото на миналата година ВКС отхвърли претенциите на Симеон Сакскобургготски и сестра му и отсъди, че те не са собственици по давност на двореца "Кричим". Така от юни 2012 година имотът беше обявен за държавен и зачислен на Министерство на финансите.

 

През октомври тази година стана ясно, че вероятно царският дворец в Кричим ще бъде обявен за паметник на културата, след като експерти от Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) влязоха там за първи път, за да изследват постройките и парка, където има редки растителни и животински видове.

 

Беше лансирана и идеята дворецът да стане музей. Тази идея не се осъществи и той остана заключен за посетители.