Той заяви, че е готов да си подаде оставката ако Светия Синод сметне това за нужно

Пловдивският митрополит Николай публично отхвърли скандалните обвинения, че е замесен в убийството на варненския митрополит Кирил. Той отрече да има пръст в смъртта на Дядо Кирил и определи тиражираните обвинения като „спекулация“ и „чиста инсинауция".  Пловдивският митрополит заяви, че ако Светия Синод сметне, че е виновен, е готов да си подаде оставката.

 

Той избра Никулденската литургия, когато храмът е препълнен с хора на всеослушание да заяви, че не стои зад смъртта на варненския владика Кирил.

 

„Искам категорично да се противопоставя и да отхвърля всички обвинения и инсинуации, които замесват името ми в престъпление против личността и живота на когото и да е било. Това е чудовищно, нелепо и безнравствено обвинение. Тези хора, които хвърлиха тези тежки обвинения срещу мен, сложиха тежък грях на душите си. Бог ще ги съди”, каза в обръщението си митрополит Николай.

 

Дядо Николай заяви, че няма да съди за клевета тези, които замесват името му със смъртта на варненския митрополит. Но призова Светия Синод да обсъди причините за непрекъснатите атаки срещу църквата и срещу определени владици.

 

„Обвиниха ме последно, че съм удрял плесници на митрополити в Светия синод. Това не е вярно. Ако се окаже, че проблемът на църквата се казва митрополит Николай и Николай трябва да бъде хвърлен в морето, за да утихне бурята - така да бъде. Заявявам ви, че ако българският патриарх, Светия Синод или който и да е митрополит ми поиска оставката, ще я подам веднага без никакво колебание, категоричен бе той.

 

Дядо Николай отбеляза, че от деня на избирането му за пловдивски митрополит срещу него се води целенасочена атака. Думите на пловдивския владика подкрепи и дядо Борис. Бачковският игумен е  един от претендентите за поста на покойния варненски митрополит. Името на Борис бе замесено в скандала с опорочения избор на нов варненски владика.

 

В последните седмици отново бе дадена гласност на съмненията, че става въпрос за нещастен случай. Официално смъртта е настъпила при удавяне и хипотермия. Приближени и познати на покойния дядо Кирил обаче споделиха пред медиите, че приживе той се е оплаквал от заплахи, отправени му от Пловдивския митрополит около избора на нов български патриарх.

 

Празничната литургия днес в Пловдив е втората служба, която митрополит Николай изнася по повод деня на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. В служението, което продължи повече от два часа, се включиха Средноевропейският митрополит Антоний, Великотърновският митрополит Григорий и четирима епископи от страната, сред които и игуменът на Бачковския манастир Борис.

 

Репортер: Благой Бекриев