МВР предупреждава шофьорите да карат с повишено внимание

Студентският празник 8-и декември идва в неделя. Трафикът към някои от курортите ще бъде засилен, предупредиха от МВР. През следващите два дни по пътищата на страната ще има повече патрули, за да може инцидентите да са по-малко.

 

За студентите 8-и декември рядко минава без песни, танци и алкохол. Ако към тази комбинация добавим автомобил, нещата често завършват в спешното отделение. За Валентин този 8-и декември ще е първият студентски празник. С приятели ще пътуват към Боровец.

 

Много често причината за инцидентите на пътя е недостатъчният шофьорски стаж на младите водачи. От МВР съветват за празничното пътуване зад волана да седне най-опитният в компанията. Ако той действително е такъв, ще се сети да провери гумите, чистачките, светлините и въобще дали колата е годна за зимните пътища.

 

На път за кръчмата емоциите в колата обикновено ескалират. Пеят се песни, пие се алкохол, а това повишава риска от невнимание и инцидент, предупреждават полицаите. Те съветват шофьорите да не се поддават на традиционните в подобни случаи гонки по магистралите.

 

След горещата нощ към дългия списък от опасности добавяме махмурлука. Преди шофирането трябва да са изминали поне 8 часа. И тъй като след празника трезвени почти няма, от МВР препоръчват да не се рискува, а да се изчака.

 

Може да ви се струва пресилено, но махмурлукът може да бъде доста опасен. Преценката на първокурсника Валентин е много правилна - махмурлиите имат проблем с концентрацията на пътя и едва ли могат да реагират адекватно и бързо при всяка изненада на пътя. Затова - нека бъдем по-внимателни.