От общината се ангажираха "да закрият" незаконните паркинги

Специално място за безплатно паркиране в центъра на София, откри екип на Новините. То се намира на метри от Президентството и Министерския съвет и само на две крачки от постоянен полицейски пост до църквата "Света Неделя". Интересното е, че нерегламентираният паркинг се ползва предимно от служители на силовите министерства, поне ако съдим от отличителните знаци на колите. 

  

Въпреки, че наблизо има платен общински паркинг, а наоколо улици в синя зона, за да спестят някой лев и примамени от липсата на няколко стоп колчета, тези нарушители паркират необезпокоявани на тротоара, а явно някои от тях никак не са случайни.


За да е сигурен, че няма да бъде вдигнат от паяк, водачът се е застраховал със стикер на съдебна полиция и фуражка на задното стъкло


Екипът ни се обърна към правосъдното министерство, които ни отговориха писмено, че колата е частна - не е нито на министерството, нито  на техен служител. 


Ефектът


Два дни по-късно на същото място екипът ни отново завари нарушители. При появата ни служител на близкия хотел светкавично премести колата си.


Открихме и още интересни автомобили. По отличителните знаци по стъклата, а и в самите коли, изглежда, че те са на служители на вътрешното министерство. По стъклата има стикери на МВР, а в купето виждаме полицейска униформа, светлоотразителни жилетки и дори закон за движение по пътищата. По време на проверката ни се появява собственикът на трети автомобил, без отличителни знаци. Представяйки се за полицай, той бе категоричен, че служебно може да паркира навсякъде.


Подадохме сигнал в Столичната община и екипите на Центъра за градска мобилност реагираха – изпратиха паяк. 


„След като са паркирали тук, явно се възползват от служебното си положение”, коментира Румен Добрев - ръководител "Принудително преместване" към ЦГМ.


Изпратихме запитване към МВР, откъдето очакваме отговор дали незаконно паркиралите коли са собственост на полицаи. Също така търсим отговор на въпроса кой контролира поставянето на стикери на държавни институции. Тъй като от правосъдното ведомство обясниха, че нямат никакви правомощия да санкционират частни лица, използващи неправомерно отличителни белези.


На свой ред от общината се ангажираха "да закрият" незаконните паркинги.


Повече гледайте във видеото.