От EVN пък отчитат по-ниски сметки

Огромни загуби от кражби на ток през годината, отчитат от ЧЕЗ. Само до ноември са отчетени 17 и половина милиона киловатчаса нерегламентирана консумация на електроенергия. По първоначална оценка загубите са за 3 и половина милиона лева. 

 

От началото на годината в ЧЕЗ са постъпили над 12 хиляди сигнала за кражби. Най-често срещаното нарушение е манипулация на електромерите. 

 

В същото време от EVN отчитат по-високо потребление на ток, но по-ниска стойност на фактурите за ноември спрямо миналата година. Средната стойност на сметките при битовите клиенти намалява с близо 4 лева спрямо миналата година и сега е около 44 лева. 

 

Според компанията това се получава заради двете намаления на цените на тока тази година. Абонатите обаче твърдят, че сметките им са твърде големи. 

 

В Пловдив повечето абонати на EVN бяха неприятно изненадани пред касите, че сметките им за ток за ноември са почти двойни спрямо миналия месец. Някои от домакинствата недоумяват как е възможно при едно и също потребление за октомври и ноември разликата в сметките да е толкова драстична.  


Главният експерт от EVN-България Крум Косев коментира, че се забелязва покачване на потреблението средно с 20%.


Повече подробности за това гледайте в репортажа на Благой Бекриев  във видеото.