Бъдещата партия ще се бори за мажоритарен вот и за забрана на лихвите и частните банки

Инициативен комитет за учредяване на партия ПОМАК заседава в Пловдив. В залата необходимите 50 присъстващи се събраха трудно. Бъдещата партия ще се бори за мажоритарен вот, за парламент от 100 депутати и забрана на лихвите и частните банки.

 

Организаторите признаха, че у нас функционира тайна помашка агенция за сигурност, но без да разкриват подробности.  Категорично отрекоха обаче, че партията, която създават е на етническа основа.

 

Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура – иначе казано партия ПОМАК. Ако партията не е етническа, защо ПОМАК? На този въпрос учредителят й Ефрем Моллов отговори това да бъде прието като „добър PR за партията”.

 

За мнозина зад избора на име стои обаче друго. Според председателя на ВМРО Красимир Каракачанов това е провокация. Мнението сподели и депутатът от ДПС Ахмед Башев.

 

Целите на новата партия учредителите обобщиха така - възможност за защита, представителство във властта, както и липсата на деление и всичко да е еднакво.

 

Извън залата на учредителното събрание идеите на партия ПОМАК трудно си пробиват път. Отиваме в село Света Петка, близо до Велинград. Там преобладаващото мнение е, че такава партия би била излишна.

 

Координирана игра с ДПС, финансиране от структури, свързани с разпространението на радикален ислям, пари от Анкара от среди, поклонници на неоосманизма - упреците съпътстваха учредяването.

 

Учредителите на ПОМАК днес отговориха на подозренията. Те бяха категорични, че нямат нищо общо с ДПС, Турция и ислямисти. Бъдещата партия ще се финансира чрез дарителски кампании.

 

Два нови сюжета изплуваха днес покрай събирането на учредителите. Бъдещата партия ще се бори срещу икономическото робство и за забрана на лихвите и частните банки.

 

И още, тайна помашка агенция за сигурност функционира в България от години, призна Ефрем Моллов. Функциите й са чисто аналитични. И въпреки че очевидно вече е явна, остана пестелив в подробностите как и защо у нас работи подобна паралелна структура.

 

Събиране на 2500 подписа и учредителен конгрес е процедурата, през която партия ПОМАК трябва да премине, преди да стане факт.