Погребението му ще се състои на 15 декември

Десетки хиляди пристигат в Йоханесбург за прощалната церемония с покойния Нелсън Мандела. Близо сто държавни и правителствени ръководители от цял свят се очаква да присъстват на днешната панихидата.

 

Въпреки дъждовното време от рано сутринта към стадиона в Йоханесбург се стичат хиляди хора. Сред официалните лица ще бъдат американският президент Барак Обама със съпругата си Мишел, както и бившите президенти Джордж Буш, Бил Клинтън и Джими Картър, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и неговият предшественик Кофи Анан.

 

На стадиона с 94 хил. места ще бъдат президентите на Франция, Германия, Бразилия и дори Куба, премиерите на Великобритания и Индия. На церемонията ще присъстват едни от най-изявените борци срещу апартейда като музикантите Питър Гейбриел и Боно от U2.

 

През следващите три дни тялото на Мандела ще бъде изложено за поклонение в президентския дворец в Претория. Погребението ще се състои на 15 декември в селището Куну, където Нелсън Мандела е израснал и където живееше след оттеглянето си от голямата политика.