Причината е в липсата на достатъчен контрол

Проверка на Нова телевизия показа, че полицаи се възползват от служебното си положение и паркират без да плащат синя или зелена зона в София. За да не бъдат вдигнати, те поставят по колите си стикери на МВР, униформи и всякакви предмети, с които да избегнат санкции на служителите на Центъра за градска мобилност.

 

Липсата на достатъчен контрол дава правото на всеки от нас да се възползва от безплатно паркиране в София. Трябва само да окичим колата си с 2-3 лепенки, нашивки, някоя фуражка или жилетка и готово.

 

Вероятността да ни глобят е все едно да спечелим шестица от тотото.

 

Така е правил и Жоро.

 

„Постъпвал съм така, защото имаш преференции. Спираш и не те вдигат. Слагал съм си, ама ги махнах, защото не е законно”.

 

За пореден път снимаме лични автомобили със стикери на МВР до 5-о РУП. Привикани сме да обясним какво правим. Питат ни защо точно тях.

 

Срещу парка Заимов, на метри от 5-о Районно попадаме на не една, а цели две нашивки на МВР и небрежно наметната униформа на седалката. Хванат в издънка, че не е пращал есемес, собственикът получава бележка за скоба.

 

Сега чакаме градска мобилност да закопчае колата. Чакаме... Чакаме... минава час. Появяват се двама мъже. Обясняват ни, че скоба няма да бъде сложена, защото на магия е бил изпратен есемес - 3 минути след поставянето на бележката.

 

Разбирайки каква е колата служителите се изпариха, а на автомобила така и не беше поставена скоба.

 

На една пресечка от нея попадаме на друг случай на автомобил с полицейски атрибути, който  не е платил за паркиране в зелена зона. Накичена като коледна елха със стикери, фуражка, униформа, жилетка - да се вижда добре и да не бъде закачана.

 

Оказва се, че ние трябва да направим проверка, вместо от Центъра за градска мобилност да си свършат работата и глобят нарушителя. Вместо това служителят изчезна, а задачата да извикаме скобите - наша.

 

Звъним на пресцентъра на общината. Чакаме още половин час.

 

А иначе от МВР все още мълчат по въпроса кой контролира и кой има право да поставя официални стикери на държавни институции. И дали всеки може да си сложи подобни атрибути.

 

Още по темата гледайте тук!