Институциите до момента отказват да прекратят споразумението

Близо година мъж от София има сключен трудов договор, без да работи и без някога да е подписвал такъв. Проблемът е дори и по-сериозен, защото работодателят е неоткриваем и никой не иска да прекрати договора на служителя.

 

В началото на годината Иво Методиев започва високоплатена работа като шофьор на товарен автомобил. Работи месец, но нито получава заплата, нито трудов договор. Затова напуска и кандидатства за обезщетение за безработица. Отказват му. Оказва се, че след като е напуснал, фирмата сключва договор с него, без той да знае.

 

„Аз не съм подписвал трудов договор, после се оказа, че имам такъв договор, който е без мой подпис”, казва потърпевшият.

 

Трудовият договор е сключен в месеца, след като Иво е спрял работа. Оттогава досега работодателят го осигурява на сума в пъти по-ниска от уговорената. Той е в чужбина и от месеци е неоткриваем. Не отговори и на нашите обаждания. Свързахме се обаче с финансовата къща в България, която е сключила договора. „За сключване на трудов договор не е необходим подпис, питайте си работодателя”, казва Мария Дончева.

 

Борбата на Иво с институциите скоро ще навърши година – сред тях са ДАИ, ГИТ, НОИ, НАП, транспортното министерство, Комисия за защита на личните данни, Прокуратура и Икономическа полиция. Резултат обаче няма. 

 

„Намирал съм работа, защото в този бранш се търсят кадри, предлагали са ми, но няма как никой да ме назначи, защото трябва да ми пусне трудов договор. Като ми пусне трудов договор, ще каже, че аз имам такъв и нямам как да бъде сключен новия”, казва Иво.

 

За случаи като този на Иво, държавата вече предвижда промени. Миналата седмица те бяха съгласувани и с тристранните партньори.

 

 „ГИТ, след като направи проверка на място и установи, че такова трудово правоотношение не съществува, да има право да уведоми НАП, която от своя страна служебно да заличи уведомлението за сключен трудов договор”, казва държавният експерт от МТСП Лариса Тодорова.

 

Докато това стане обаче, Иво и двете му деца трябва да разчитат на заплатата на съпругата му, която се равнява на 500 лева. Той е решен да не се отказва. Разказва, че в дългия списък от институции все още липсват омбудсмана и Европейската комисия.