Виктор Янукович не смята, че страната е променила пътя към сближаване със съюза

„Пътят на Украйна към сближаване с Европейския съюз не е променен, изненадващо заяви държавният глава Виктор Янукович. На среща с бившите президенти на страната той каза, че предприсъединителното споразумение с Европейския съюз трябва да бъде доуточнено и подписано до март 2014 г.

 

Именно решението да не бъде подписан договора предизвика масови протести на украинци, които продължават повече от 2 седмици. Думите на Янукович бяха предадени от първия президент на Украйна Леонид Кравчук. Заедно с другите бивши президенти Леонид Кучма и Виктор Юшченко, Кравчук беше на среща с Янукович в търсене на изход от хаоса в който се намира страната вече 20 дни.

 

Медиите разчитат думите на Янукович като знак, че президентът е готов на диалог с опозицията. Освен с тримата бивши президенти, Янукович се среща с европейски дипломати, а утре следобед се очаква и кръгла маса с представители на опозицията.

 

Същевременно много от административните сгради, които до снощи бяха обсадени, вече са достъпни. През нощта полицията разчисти блокадите на няколко булеварда. Движението беше възстановено пред парламента, Министерския съвет и администрацията на президента. Демонстрантите отново се оплакаха от употребено насилие. Под окупацията на антиправителствените демонстранти остават площада на Независимостта, кметството и профсъюзния дом в Киев.