Очаква се да бъдат обслужвани допълнително 200 000 души на година

Летище София разшири Терминал 2 с допълнителни входове и изходи за пътниците. Така се очаква да бъдат обслужвани допълнително 200 000 души на година. Проектът струва 2 милиона лева. В същото време има и близо 9% ръст на пътуванията по международни линии в сравнение с миналата година.

 

С новата си част терминалът ще обслужва пътници от трети страни, а впоследствие - от Шенгенското пространство. „С това разширение Летище София осигурява допълнителен и по-висок комфорт на обслужването на пътници, спазвайки изискванията за сигурност и безопасност”, заяви директорът на летището Христо Щерионов. 

 

Министърът на транспорта обеща нови дестинации. „Преговаряме с авиопревозвачи от Словения, Словакия, които имат интерес от посещения на Летище София, заяви Данаил Папазов. 

 

Към нас имат интерес и от Арабските емирства. Текат и преговори за повече чартъри от летищата във Варна и Бургас. Заради наплива на туристи от Русия и Великобритания към зимните ни курорти ще бъдат открити и зимни чартъри. Още през тази 2014-а година, която идва”, заяви министър Папазов.

 

Ще бъде изградена нова скоростна пътека за рулиране, с което ще могат да излитат и кацат много повече самолети. Ще бъде изградена и нова антиобледенителна площадка. „Тъй като с разширението ще постигнем по-голяма пропускателна способност по време на зимния сезон и ще намалим предпоставките за закъснения”, обясни Христо Щерионов. 

 

За съдбата на стария Терминал 1 стана ясно, че строеж на чисто нов терминал не се знае ще има ли. „Предвиждаме единствено и само рехабилитация с цел увеличаване комфорта на пътниците”, заяви директорът Щерионов. 

 

От аеропорта се похвалиха, че ще излязат с добра печалба в края на годината - до момента тя е 7 милиона и 400 хиляди лева.