Вижте колко и какви полицейски атрибути са ви необходими, за да паркирате и вие безплатно

Наша проверка показа, че полицаи се възползват от служебното си положение и паркират, без да плащат "синя" или "зелена зона" в София. За да не бъдат вдигнати, те поставят по колите си стикери на МВР, униформи и всякакви предмети, с които да избегнат санкции на служителите на Центъра за градска мобилност. Остава обаче въпросът - могат ли и обикновените граждани да прилагат подобни хитрини, за да паркират без да плащат?

 

Показахме ви как в центъра на София - въпреки че наблизо има платен общински паркинг, а наоколо - улици в "синя зона", за да пестят някой лев и примамени от липсата на няколко стоп колчета, нарушители паркират необезпокоявани на тротоара. Някои от тях се оказаха и никак неслучайни.

 

За да е сигурен, че няма да бъде вдигнат от паяк, един от водачите се е застраховал със стикер на Съдебна полиция и фуражка на задното стъкло. Обърнахме се към правосъдното министерство, които ни отговориха писмено, че колата е частна - не е нито на министерството, нито  на техен служител. 

 

На свой ред от Общината се ангажираха "да закрият" незаконните паркинги. При наша проверка дали Общината е спазила обещанието си се оказа, че тя наистина го е направила и поставила седем стоп колчета.

 

От МВР отказаха да застанат пред камерата на Нова, за да обяснят чии са колите със стикери и полицейски униформи. От пресцентъра обясниха, че това са частни автомобили, но отказаха да уточнят дали все пак са собственост на полицаи.

 

Липсата на достатъчен контрол дава правото на всеки от нас да се възползва от безплатно паркиране в София. Трябва само да окичим колата си с 2-3 лепенки, нашивки, някоя фуражка или жилетка и готово. Вероятността да ни глобят е все едно да спечелим шестица от тотото. Така е правил и Жоро.

 

„Постъпвал съм така, защото имаш преференции. Спираш - не те вдигат! Слагал съм си, ама ги махнах, защото не е законно!”, обясни ни Жоро.

 

За пореден път екипът ни засне лични автомобили със стикери на МВР до 5-о Районно.

 

Срещу парка Заимов, на метри от 5-о Районно, попадаме на не една, а цели две нашивки на МВР и небрежно наметната униформа на седалката. Оказва се, че въпросният водач не си е платил, за да паркира.  

 

Хванат в издънка, че не е пращал SMS, собственикът получава бележка за скоба. Екипът ни реши да изчака екип на Градска мобилност, който трябваше да постави скоба на колата. След час се появиха двама мъже, които ни обясниха, че скоба няма да бъде сложена, защото на магия е бил изпратен SMS - 3 минути след поставянето на бележката.

 

Разбирайки каква е колата, служителите се изпариха, а на автомобила така и не беше поставена скоба. На една пресечка от нея попадаме на друг случай. Автомобилът отново е с полицейски атрибути - накичен като коледна елха със стикери, фуражка, униформа, жилетка, за да се вижда добре и да не бъде закачан. И също не е платил.

 

Оказва се, че ние трябва да направим проверка, вместо от Центъра за градска мобилност да си свършат работата и глобят нарушителя. Вместо това служителят изчезна, а задачата да извикаме скобите - наша. Звъним на пресцентъра на Общината. Чакаме още половин час, докато дойдат да поставят скоба.

 

От МВР все още мълчат по въпроса кой контролира и кой има право да поставя официални стикери на държавни институции, както и дали всеки може да си сложи подобни атрибути.