Законът прокарва пътя към легализирането на по-твърдата дрога, твърдят противници

Уругвай стана първата страна в света, която позволява на гражданите си да пушат, купуват, продават и отглеждат марихуана. Законопроектът, внесен от правителството, цели да изземе бизнеса от престъпните групировки и наркотрафикантите.
 
След 12-часови дебати Сенатът гласува с 16 гласа за узаконяване на марихуаната. 13 сенатори обаче бяха против. Управляващото мнозинство подкрепи закона, който бе гласуван в долната камара на парламента през юли и трябва да бъде подписан от президента, за да влезе в сила. 
 
Текстът легализира производството, разпространението и търговията с канабис, позволява отглеждането на малко количество от растението, както и създаването на специални клубове за любителите на марихуана под контрола на държавата. 
 
Собствена марихуана ще могат да отглеждат лица над 18 години, но не повече от шет растения на човек. Президентът на Уругвай обяви, че смята документа за нов подход в борбата срещу наркотрафика. Противници на закона обаче са категорични, че той просто прокарва пътя към легализирането на по-твърдата дрога.