Кръстовището до Софийския университет за кратко бе затворено за движение по обяд

Университетски преподаватели, студенти и  учени от БАН протестират в центъра на София. Акцията започна от стълбите на Софийския университет, след което недоволните се насочиха към парламента. 


Кръстовището до Софийския университет за кратко бе затворено за движение от студенти, граждани и учени от БАН. Очаква се те да тръгнат към Орлов мост, където  отново се очаква да блокират движението по булеварда и после отново да се върнат пред сградата на Народното събрание.


По-рано пред Народното събрание те направиха символична линия от книги на различни автори, символизираща въпросът им дали депутатите ще прекрачат тази граница.


Исканията на протестиращите не са се променили – оставка на премиера Пламен Орешарски, предсрочно освобождаване на 42-рото Народно събрание и предсрочни избори.

 

Според министъра на образованието Анелия Клисарова като цяло учените от БАН са готови да работят с министерството и нея. Дори са се водили дискусии за конкретни проекти. Няма декларация или становище, че Академията всъщност подкрепя протестите.