Най-големи са шансовете на търсещите работа в Пловдив, София и Русе

Само един от десет работодатели е склонен да наеме нови служители през следващото тримесечие. Това показват данни на водеща компания в областта на човешките ресурси.

 

Резултатите обаче са положителни, защото по същото време миналата година повечето работодатели са планирали не да наемат, а да съкращават хора.

 

За догодина плановете на повечето работодатели са да не увеличават персонала. И все пак, от петте изследвани региона най-големи шансове за работа имат в Пловдив, София и Русе, а най-малки във Варна и Бургас. Сред търсещите работа бургазлии е Мария Ганчева. Според нея пазарът на труда няма да става по-благосклонен в близките месеци. „Просто не виждам начин да се подобри. В пълно отчаяние сме”, категорична е тя.

 

Въпреки това според експертите надежда има. Резултатите от проучването сочат, че в секторите земеделие, лов, риболов, финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги ще се назначават хора. Доказателство намираме в една фирма за недвижими имоти. Въпреки че е в Бургас, тук ще се наемат нови кадри. „Аз лично смятам, че двама човека мога да си позволя, тъй като фирмата е малка –имаме само 4 човека. Още двама спокойно мога да си  позволя от гледна точка на това, че пазарът действително е динамичен”, казва председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” – Бургас Райна Минчева.

 

За сметка на това в секторите ресторантьорство и хотелиерство, минно дело, транспорт и комуникации очакванията за свободни позиции са по-скоро песимистични. От фирмата, изготвила изследването, твърдят обаче, че цялостната тенденция на пазара на труда е по-скоро положителна. Защото в сравнение със същия период миналата година през 2014-а работодателите ще са по-склонни да наемат, а не да уволняват.

 

„Вече самите работодатели виждат, че имаме повече сигнали за инвестиции, може би се поотърсихме от политическата криза, въпреки че не сме излезли от нея още, но това са намеренията на работодателите и се надявам те да се сбъднат”, смята Надя Василева от „Менпауър”.