Столичната районна здравна инспекция проведе тайна проверка в нощните заведения в София

Пуши ли се в заведенията въпреки забраната? Тайна проверка на Столичната районна здравна инспекция в нощните заведения на София се проведе тази нощ.


Единствено екип на Нова телевизия успя да се внедри сред проверяващите здравни инспектори и полицаи и да присъства на хайката за пушачи, които не спазват закона. Натъкнаха ли се на нарушители - Златина Зехирова и Живко Константинов прекараха нощта с проверяващите.


Часът е 9 вечерта. Под прикритие и със скрита камера тръгваме след колите на здравните инспектори. Пристигаме пред 4-то районно управление, откъдето инспекторите вземат подкрепление от двама полицаи. Обсегът на инспекцията е в района от заведения на 4-то районно.


Проблем пред проверяващите е изтеклата информация часове по-рано в много медии, че ще се извършват проверки. Много от местата, в които се пуши, са предупредени. Въпреки това планът се изпълнява. Това са заведения, за които е сигнализирано, че не се спазва забраната за пушене.


Първа спирка е малко заведение за бързо хранене в квартал „Лозенец”. Инспекторите излизат бързо - нарушения няма! Идва ред на кръчма под земята. Въпреки че смърди на цигари - нарушители на хоризонта липсват.


Следва известен бар. Оказва се, че и там въпреки сигналите няма пушачи. Местим се в известна пицария на булевард „Черни връх”. Там също всичко е идеално. Отиваме в клуб на ул. „Костенски водопад”. Според сигналите там редовно се пуши вътре. Тази вечер обаче всичко е по конец. Кратка почивка. Полицаите и инспекторите трябва да похапнат. След краткия отдих се запътваме към НДК. Там попадаме на частно парти в известен ресторант. Там пушачите са навън, както трябва и да бъде. Следва известен ресторант в пресечка на „Витоша”.


След появата на униформените пушачите светкавично скриха цигарите, така, както появата на учители в пушкома. Здравните власти написаха акт на заведението, че сa допуснали пушенето вътре и вместо да извикат полиция, са дали зелена светлина на нарушителите да продължат да пушат. Полицаите ни поискаха лични карти и поискаха да разберат кои сме ние. Така нашето прикритие се изпари.


Никой от инспекторите не пожела да ни каже колко е глобата за заведението и какво ще последва, защото нямали право да говорят. Последва проверка на нощен клуб в два часа през нощта. Изгубваме следите на инспекторите. За екипа ни проверката приключва.

 

Сигнали за нарушения на пушачи на местата, където е забранено пушенето, можем да подаваме на телефон за цялата страна 0700 20 009.

 

Повече по темата гледайте във видеото.