ДПС подкрепиха предложението

Разходите, направени от партиите, да бъдат детайлно отчитани. Такава промяна в Закона за политическите партии обмислят в ГЕРБ. Прозрачното отчитане на изразходваните от субсидиите средства подкрепиха и от ДПС. 
 
Според Красимир Велчев от ГЕРБ обаче ситуацията у нас е следната - „десет човека мислят как да не се открадне бензина, но осем милиона мислят как да го откраднат”. Допълни, че според него, какъвто и закон да бъде направен, винаги ще има такива, които ще се опитат да го заобиколят
 
Антон Кутев от „Коалиция за България” коментира, че не му е известен механизъм, който да проверява повече от това, което се прави в момента и допълни:
 
„Не е възможно от БСП да изтекат каквито и да било разходи, които да са незаконни или да не отговарят на морални принципни. При нас проверката е абсолютно ясна и не си представям по-добра проверка от тази.”
 
Председателят на ДПС Лютви Местан пък беше категоричен, че Движението за права и свободи ще подкрепи всичко, което води до повече прозрачност и отчетност, независимо от това кой инициира едно или друго изменение в закона. 
 
На свой ред Димитър Димов от „Атака” обясни, че тяхната субсидия се харчи за социални отряди, както и за помощ на хора, включително и за „лекарства, инвалиди, ток, болни деца”.
 
Междувременно, италианското правителство предложи закон за спиране на държавните субсидии на политическите партии. Законът се ползва със широка обществена подкрепа, отбелязват италианските медии.