Повече от 200 000 души отново се събраха на Площада на независимостта

Повече от 200 хиляди души се събраха днес на централния Площад на независимостта в Киев, за да се включат в Деня на достойнството. Поредният голям протест отново е срещу отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

 

Европейският съюз спря преговори за асоцииране на Украйна. Правителството в Киев не е дало ясно обещание, че ще подпише документа, написа в Туитър еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

 

Думите и делата на президента Янукович отдалечават Киев от Европа, а доводите на властите са безпочвени, казва комисарят. Пред първия украински вицепремиер, Фюле е заявил още миналата седмица, че по-нататъшни разговори ще се състоят, само ако страната му поеме ясен ангажимент, че ще подпише споразумението за асоциирането.

 

Президентът Виктор Янукович заминава за Москва и на 17-и декември ще разговаря в Кремъл с руския президент Владимир Путин. Смята се, че обсъжданите теми ще бъдат икономиката на Украйна, намаляване на цените на руския газ, както и възможността Русия да отпусне финансова помощ на Киев.

 

Опозиционните лидери тук обаче изразиха опасения, че Янукович може би ще предприеме първите стъпки за присъединяване на страната към водения от Москва митнически съюз, заедно с Беларус и Казахстан.

 

Стотици хиляди души се събраха на Площада на независимостта в центъра на Киев, за да протестират срещу отказа на страната от евроинтеграция. В Украйна пристигна американският сенатор Джон Маккейн. Пред събралото се множество той заяви, че съдбата на страната е в Европа. Демонстрацията преминава мирно. Съобщения за сблъсъци няма, въпреки че лидерите на опозицията предупредиха за готвени провокации. В същото време, съвсем наблизо се провежда контрапроест в подкрепа на правителството.

 

Опозицията обвини управляващите, че са докарали с автобуси контрапротестиращи, като са им платили и са им дали храна. Властите отричат тези твърдения. Пред няколко световни медии обаче, участниците в контрадемонстрацията са признали, че наистина са били доведени в Киев.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.