Американското разузнаване обмисля сделка с беглеца

Съединените щати обмислят да предложат пълна амнистия на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, ако той се съгласи да спре с разпространяването на секретна информация. За първи път тази идея беше обявена официално от Ричард Леджет, оглавяващ специалната комисия за оценяване на щетите от действията на Сноудън.
 
В интервю за американския канал СиБиЕс Леджет сподели личното си мнение, че подобен вариант заслужава сериозно внимание. Според него при пълни гаранции, че няма да има повече изтичане на секретна информация за дейността на американската Агенция за национална сигурност, амнистия за Сноудън е допустима отстъпка. 
 
Позицията на Ричард Леджет обаче въобще не се хареса на шефа на разузнавателната агенция генерал Кийт Алекзандър. Генералът си позволи следното сравнение: „Да дадем амнистия на Сноудън е като да предложим свобода на похитител, ако пусне 40 заложника, след като е убил други 10”. 
 
Едуард Сноудън, който разпространи данни за незаконни подслушвания на милиони хора от страна на американските тайни служби, в момента се укрива в Русия. В родината си е обвинен в кражба на държавна собственост, неоторизирано разкриване на държавни тайни и доброволно предаване на засекретена информация. Ако бъде съден, Сноудън може да получи дори доживотна присъда.