Държавата отпуска 73 млн. лева за справяне с безработицата

Работодатели и синдикати отново се скараха в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнесът дори заплаши, че ще напусне колективно Тристранката. Поводът беше предложение на КНСБ за промяна, която ще гарантира получаване на пълния размер на заплатите дори при финансови затруднения на фирмите.

 

В момента в Кодекса на труда е записано, че работодателят е длъжен да заплаща месечно минимум 60% от трудовото възнаграждение, за което се е споразумял със служителя. Когато една фирма е в криза, работодателят изплаща точно толкова, а не пълния размер на заплатата. Идеята е той да бъде възстановяван в бъдеще, което обаче често не се случва.

 

Затова от КНСБ предлагат следната промяна – не 60, а 100% от възнаграждението да се заплащат всеки месец на служителите, независимо от това дали фирмата е в криза и дали изпитва известни финансови затруднения. Бизнесът категорично отхвърли тази възможност, като неговите представители обясниха, че това допълнително ще натовари работодателите. Те заявиха също, че няма да коментират тази промяна в рамките на Тристранния съвет, а ако това се наложи, ще напуснат колективно заседанието.

 

Работодателите настояват идеята на КНСБ да отпаднеСиндикатите настояват идеята на КНСБ да отпаднеТристранните партньори обсъдиха и парите, които държавата ще даде догодина за справяне с безработицата. Стана ясно, че въпреки желанието на синдикатите държавата да отдели поне 150 млн. лева, парите, които ще бъдат насочени към безработните лица ще са 73 млн. Държавата се надява с тях да осигури заетост на около 22 хил. души. Приоритетно ще се работи с младежите до 29 години, хората над 50 години, хората с увреждания и обезкуражените лица – онези, които дълго са търсили работа и вече не вярват, че ще намерят.

 

Едно от предизборните обещания на управляващите бе срещу по-ниска пенсия хората да могат да се пенсионират при недостиг на две години стаж или възраст. Стана ясно обаче, че консенсус по този въпрос между управляващите няма и сега се говори за съвсем друг модел, а именно при недостиг на една година възраст, гражданите да могат да се пенсионират по-рано. Стажът обаче не влиза в сметката. Социалният министър Хасан Адемов беше категоричен, че никой не го е уведомявал за промените в плановете.  

 

Повече за заседанието на Тристранния съвет ще научите от видеото.