Локалните инсталации са популярни, но крият рискове при неправилна експлоатация

Локалните отоплителни инсталации са популярни у нас. Предимствата им са безспорни по отношение на икономичност и ефективност. Използването им обаче крие рискове, ако не се спазват правилата за поддръжка.

 

Винаги когато има система под налягане, съществува риск от експлозия ако не се спазват правилата за безопасност. 

 

Въпреки че домашните отоплителни инсталации са различни, техният принцип на работа е сходен, а рисковете не са за пренебрегване. Критичен момент при инсталациите с циркулационна помпа е спирането на електричеството.

 

„При такава аварийна ситуация, ако нямаме UPS, задължително условие е да се спре веднага притока на пресен въздух и да се спре горивния процес”, казва инженер Симеон Николов.

 

Необходимо е да следим показанията на термометъра и манометъра в системата. Температурата на водата не трябва да достига повече от 90 градуса. Преди пускането на системата в действие в студените дни, трябва да бъде почистен водният филтър. Ако не се използва дълго време при ниски температури, има опасност от замръзване.

 

„Трябва бавно да се прогрее инсталация, може би с външен нагревател. Ако запалим котела, трябва да внимаваме температурата да се увеличава бавно, да не стигнем до експлозия, допълва Николов.

 

Локалните инсталации трябва да се монтират и настройват от специалисти. Случайните самоинициативи са опасни.

 

„Никога самоуки майстори да не донастройват системите, да не изключват защитната автоматика при разни ситуации, защото в противен случай може да се стигне до тежки последици”, категоричен е инженерът.

 

Важна е профилактиката, както и да следим абсолютно всички индикатори за температура и за налягане

 

Всичко по темата гледайте във видеото.