Поводът беше предложение на КНСБ да бъдат гарантирани пълни заплати за работниците

73 милиона лева ще отдели държавата догодина за справяне с безработицата. Целта е да бъде намерена работа на близо 22 хиляди души, а безработицата да падне под 13%. Парите ще бъдат насочени основно към младежи до 29 години, безработни над 50-годишна възраст, такива с ниска квалификация и към хора с увреждания.

 

А работодатели и синдикати отново се скараха. Бизнесът дори заплаши, че ще напусне Тристранния съвет, в който участва заедно с профсъюзите и правителството. Поводът беше предложение на КНСБ да бъдат гарантирани пълни заплати за работниците, дори при финансови затруднения на фирмите.

 

По последни данни на Инспекцията по труда от началото на годината близо 40 хиляди души все още чакат своите заплати. Затова от КНСБ предлагат промени - каквито и да са проблемите на фирмата, заплатите да се изплащат в срок и в пълен размер. Бизнесът обаче осъди идеята, защото тя досега не е обсъждана с тях.

 

След като преди месец от КТ „Подкрепа” напуснаха тристранката, днес и четирите работодателски организации се заканиха да ги последват. Причината – точка в дневния ред, която настояват да отпадне. Спорната точка предвижда промени в Кодекса на труда за колективното трудово договаряне. Сега ако една фирма има финансов проблем, управителят е длъжен да плаща само 60 на сто от брутното възнаграждение на служителя. От КНСБ настояват бизнеса да изплаща цялата сума.

 

По последни данни на Инспекцията по труда забавените възнаграждения до момента са в размер на 59 милиона лева. 1000 са фирмите, които не плащат в срок – сред тях и добре познатата в последните дни „Ремотекс” – Раднево.

 

Въпреки аргументите от бизнеса бяха категорични, че няма да обсъждат предлаганите промени, защото никой досега не ги е включвал в обсъждане.

 

Така последната тристранка за годината завърши без резултат по една от основните си точки. Равносметката за година – близо 4 месеца работодателите отсъстваха, а от месец КТ „Подкрепа” ги няма. Според председателя на съвета Зинаида Златанова диалогът не трябва да спира.

 

И все пак - ще го бъде ли спорното предложение или не? Тристранните партньори се споразумяха, то първо да бъде разгледано в работна група, а едва след нова година отново да попадне в тристранния съвет.