Те вече няма да могат да се пушат в барове, ресторанти, паркове и плажове

Властите в Ню Йорк гласуваха за разширяване на забраната за пушене на електронните цигари. Те вече няма да могат да се пушат в барове, ресторанти, паркове, плажове и други публични места. 

 

Законопроектът, който беше гласуван късно снощи, се очаква да бъде подписан от кмета Майкъл Блумбърг в идните дни и ще влезе в сила след 180 дни, заяви говорителят му. 

 

Електронните цигари се захранват с батерия и доставят никотиновите дози и други пристрастяващи вещества чрез аерозол. Те се продават като по-безопасна алтернатива на традиционните цигари, която дори може да помогне на пушачите да се откажат от вредния навик. 

 

Ню Йорк вече има един от най-стриктните закони в света, забраняващи пушенето на обществени места. Миналия месец властите приеха закон, забраняващ продажбите на цигари и тютюн на хора под 21 години. 

 

Акцизите върху цигарите също са най-високите в САЩ – 5,85 долара за пакет, поради което цената на един пакет е около 12 долара. 

 

Заради строгите закони за забрана на пушенето броят на възрастните пушачи е намалял от 21,5% през 2002 година на 14,8% през 2011 година.