Източник отново станаха документи, дадени на медиите от Едуард Сноудън

Нови шокиращи подробности около програмите за подслушване на Съединените щати и Великобритания. Сред следените се оказаха един от членовете на Европейската комисия, израелският премиер и много хуманитарни организации.

 

Комуникациите на предишния премиер на Израел Ехуд Олмерт са били следени. Пресата в Германия и Англия разкрива, че правителствените агенции на Великобритания и САЩ са подслушвали или следели над 1 000 политици и бизнесмени от 60 държави.

 

Списъкът излиза далеч извън определението "престъпници и терористи", което разузнавачите дават за следените от тях лица.

 

Неочаквано, в списъка се появява и зам.-председателят на Европейската комисия и отговорник по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния. Испанецът дава разрешения за сливания на компании и разследва съмнения за монополни споразумения. Само преди 2 дни той отхвърли предложеното от американската компания Гугъл споразумение с Евросъюза по обвинения, че компанията се възползва от монополно положение.

 

Американската Агенция за национална сигурност отрече да подслушват политици с цел облагодетелстване на американски компании. Във Вашингтон Барак Обама отново се видя принуден да обяснява действията на разузнаването:

 

Обществените настроения към работата на разузнаването се промениха. Трябва да се пригодим към новата обстановка. Уверявам ви, че периодично си задавам въпроса "Това ли е правилният начин?" Оставаме ли верни на своите ценности и принципите си за спазване на гражданските права”.

 

И тези разкрития са по документи, дадени на медиите от бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън. Наскоро шеф на АНС обяви, че обмисля амнистия за Сноудън, ако той гарантира, че изтичането на секрети документи в медиите ще спре.