Представители на двете страни са се срещали няколко пъти през годината, разкри Раул Кастро

Куба призова за сближаване със Съединените щати. В речта си по повод края на годината президентът Раул Кастро заяви, че големите противници трябва да имат "цивилизовани отношения". Според Кастро това може да стане, ако двете държави уважават различията в обществено-икономическото си устройство.

 

Призивът идва седмица, след като кубинският и американският президент си стиснаха ръцете за пръв път от десетилетия. Паметното събитие стана на церемония в памет на Нелсън Мандела.

 

В едно от редките си появявания пред публика Раул Кастро каза още, че през изминалата година кубински и американски служители са се срещали няколко пъти, за да договарят правилата за емиграция и възстановяването на пощенските услуги между двете страни.

 

"Не искаме САЩ да променят своята политическа или социална система. И не приемаме да се обсъжда нашата. Ако наистина искаме да отбележим напредък в двустранните отношения, трябва уважаваме различията между нас. Трябва да се научим да живеем в мир с тези различия. Иначе ще прекараме още 55 години в същото положение", заяви кубинският президент.