Всички те трябва да бъдат постни
В навечерието на Рождество Христово, един от най-важните семейни празни, приключват 40- дневните коледни пости, които започват в средата на ноември.
Според вярванията на Бъдни вечер най-важни са бъдникът, трапезата, каденето и обредните хлябове.
Традицията повелява на Бъдни вечер да бъдат приготвени нечетен брой ястия. Обикновено седем, девет или единайсет. Всички те трябва да бъдат постни. Задължително се приготвят сарми, пълнени чушки и ошав, както и хляб с късмети.
Прието е масата на Бъдни вечер да не се прибира. При разчупване на хляба първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта. В святата нощ не трябва да се караме с близките си. В различните краища на България Бъдни вечер се нарича с различни имена - Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.