Италианската традиция повелява на Бъдни вечер се яде риба

И още една алтернатива - как италианци посрещат Бъдни вечер на българска земя. Предупреждаваме ви, че ако в момента сте на постна вечеря, както повелява нашата традиция, следващите кадри сериозно ще ви изкушат. Навръх Бъдни вечер, отиваме на гости в артистичния дом на стилиста Маурицио Пироло.


Маури живее в България от 8 години и успява да съчетае най-доброто от българската и от италианската традиция. Италианската традиция повелява – на Бъдни вечер се яде риба. Задължително е да има и змийорка. И още – скариди и калмари соте, а за основно – сьомга на скара с гарнитура – зелен фасул и грах, както и картофена салата.


Класика в жанра е така нареченото „панетоне” – на вкус  подобно на козунака, който у нас хапваме по Великден. Добре е в него да има стафиди, като пожелание за повече пари през годината. Важен символ е и пшеницата.


Сред многото десерти забелязваме и един български – тиквеникът. Всичко това – обилно полято с просеко и розе. За финал – кафе и задължителното лимончело. Специално място във всеки италиански дом има и коледната елха. След вечерята е време за подаръци. Италианската традиция повелява те се раздават в полунощ.


Повече по темата гледайте във видеото.