Вярващи се събраха във всички точки на планетата за да отбележат празника

В традиционното коледно послание „Урби ет орбипапа Франциск отправи молба към всички враждуващи страни да осигурят достъп на хуманитарна помощ до милионите пострадали от войната в Сирия. Главата на римокатолическата църква отправи молитва да се възцари мир в Централна Африка и Южен Судан. Той припомни и за жертвите на трагедията с бежанците край италианския остров Лампедуза, изрази състрадание с всички потърпевши от стихийни бедствия като тайфуна във Филипините. За разлика от своите предшественици, папата не произнесе коледното поздравление на различни езици.

 

Хиляди богомолци от целия свят изпълниха Витлеем, библейското рождено място на Исус Христос, за да отпразнуват Коледа. Сред стотиците вярващи в храма Рождество бяха палестинският президент Махмуд Абас и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Латинският патриарх на Йерусалим посъветва хората да не изпадат в отчаяние и да вярват, че Близкият изток един ден ще бъде убежище на мира за всички.

 

Във Великобритания кралското семейство се събра в двореца Сандрингам. За пръв път в тържеството участва малкият принц Джордж, синът на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

 

Въпреки мрачното време много австралийци прекараха Коледа на плажовете в Сидни. Необичайно ниските температури не смутиха жителите и гостите на града и мнозина се отдадоха на плажни забавления.

 

По света обаче коледните традиции са различни. В Италия има обичай, вместо елха, да се украсява дървена пирамида с плодове. В Норвегия, в нощта на Коледа местните крият метлите, защото иначе злите сили щели да ги намерят и да вилнеят на тях през цялата идна година.

 

Във Венецуела има традиция някои улици да се затварят за движение, а хората да ходят на литургия качени на ролери. В Бразилия пък, хората посрещат празника облечени в бяло. Причината е, че това е цветът, символ на мира и чистотата.