Пие се по-умерено или по-качествено, предполагат в спешната болница

Повече от 2 200 пациенти са посетили “Пирогов” в празничните дни. В дните от 22 до 26 декември в спешната болница са били приети за лечение 241 души.

 

Данните изнесе д-р Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника в "Пирогов", цитиран от БГНЕС. По думите му най-голям е делът на посетилите травматологията – 400 души, 77 от които са приети в здравното заведение. В същия период в хирургията са потърсили помощ над 250 пациенти, 43 от тях са били приети в отделението.

 

Около Бъдни вечер и Коледа в токсикологията са попаднали 85 празнуващи, приети за лечение са 20, но само шестима от тях с алкохолни отравяния. Сред тях е и 12-годишно момиче, постъпило с 1,7 промила алкохол в кръвта – вече е добре и е изписано.   

 

Миналата година лекарите отчетоха спад в пациентите по Коледните празници спрямо предходни години. В периода 22-27 декември в токсикологията бяха приети 40 души, седем от които с алкохолни отравяния.

 

Може би се пие по-умерено или по-качествено по празниците”, коментира доц. Балтов, защото тази година общият брой на приетите за лечение в "Пирогов" е бил още по-малко от миналата - с близо 100 души.