Според някои работодатели такова разкъсване се оказва неефективно

Днес е единственият работен ден от тази седмица, и то преди други два почивни. Според някои работодатели такова разкъсване се оказва неефективно. Те смятат, че приходите през този ден не могат да компенсират разходите.


Освен това по средата на празниците служителите не били толкова ефективни. Кой печели и кой губи в днешния работен 27 декември - в репортажа на Николай Василковски и Андрей Стоилов.


Автосервизът на Стефан Александров е затворен. Намираме собственика в парка, където разпуска със семейството. Екипът на фирмата дружно е решил, че работата на 27 декември е нерентабилна. Разходите за отопление и консумативи не могат да покрият приходите, а по средата на празниците служителите не са в състояние да дадат всичко от себе си.


Има разбира се и компании, за които в края на годината е важен всеки работен ден, дори всеки работен час. За тези фирми точно сега оборотите са най-високи. С пълна сила това важи за търговията с хранителни стоки и подаръци за празниците, както и за всички компании в сферата на обслужването. Такъв е случаят и с търговците на фойерверки.


Осмислянето на днешния работен ден зависи от отрасъла, в който работи фирмата и от поръчките, които чакат да бъдат изпълнени.

 

И още по темата. Една идея на депутата от "Коалиция за България" Петър Кънев. Празничните дни да се приспадат от годишния платен отпуск. Основният аргумент е, че работата в разгара на празниците често не носи очаквания икономически резултат.

 

Освен това на такива дни голяма част от българите си взимат отпуск, за да могат да си организират почивките пълноценно. Предстои идеята да бъде обсъдена със социалните партньори.


Повече по темата гледайте във видеото.