След експлозия на гарата, беше взривен тролейбус – вероятно от камикадзе

Втори зловещ атентат разтърси Волгоград за по-малко от денонощие. 14 души са загинали, а повече от 35 са ранени при взрив във тройлебус. Ударната вълна е разкъсала превозното средство. Сред пострадалите има и бебе на няколко месеца.

 

Взривът е станал близо до оживен пазар в един от кварталите на града. Експлозията е била толкова силна, че е изпочупила прозорците на съседните сгради, разказват очевидци.

 

Първоначалната версия на полицията е, че атентатът е извършен от камикадзе. Взета е проба от тяло, намерено на мястото на взрива и се очакват резултатите от генетичните изследвания. До момента никой не е поел отговорност за терористичния акт.

 

Жители на Волгоград казват, че в началото не са разбрали какво става. Други изпитват страх от евентуални нови нападения.

 

„Не мисля, че някой от хората на улицата ще ви каже, че се чувства в безопасност. Правят се много обещания, но е очевидно, че не се взимат мерки”, сподели един от тях.

 

„Живея съвсем наблизо. Бях в двора, тъкмо запалих колата и избухна взривът. Не разбрах какво е. Помислих, че е избухнала гума или нещо такова. Когато излязох на улицата, тролейбусът още гореше”, разказа пред камерите друг.

 

Повечето руски и чуждестранни експерти свързват атентата с предстоящите Зимни олимпийски игри в Сочи. Според анализите зад нападението вероятно стоят ислямисти от Северен Кавказ.

 

Руският президент Владимир Путин нареди да бъдат засилени мерките за сигурност в цялата страна. Местната милицията и федералните служби за сигурност работят в специален режим.

 

Взривът в тролейбуса стана само ден, след като камикадзе се самовзриви на централната гара и уби 17 души.

 

Зимната олимпиада в Сочи започва в началото на февруари. Международният олимпийски комитет изрази увереност, че властите в русия ще осигурят нормалното провеждане на игрите.