Светът осъди атентатите. До момента никой не е поел отговорност, няма и заподозрени

Във Волгоград обявиха петдневен траур в памет на жертвите на двете терористични атаки, отнели живота на повече от 30 души. В големите руски градове бяха отменени празничните прояви по повод Нова година и Коледа, която руснаците празнуват в началото на януари.

 

В няколко болници във Волгоград има десетки пострадали от вчерашния взрив на гарата и днешната атака над тролейбус от градския транспорт. Най-малко 11 от ранените са в тежко състояние. Сред тях има дете на няколко месеца.

 

В центъра на Волгоград се събраха десетки граждани, които отдадоха почит на пострадалите в двете нападения. Сред тях имаше и такива, които бяха ядосани на управляващите и отправиха обвинения към Федералната служба за сигурност и милицията. Някои граждани се страхуват за сигурността си във Волгоград. През октомври в града имаше още една терористична атака. При взрив в автобус на градския транспорт загинаха 7 души.  

 

Повечето руски и чуждестранни експерти свързват атентата с предстоящите Олимпийски игри в Сочи. Според анализите зад нападението вероятно стоят ислямисти от Северен Кавказ, въпреки че до момента няма информация за заподозрени. Президентът Владимир Путин нареди да бъдат засилени мерките за сигурност в цялата страна. Местната милицията и федералните служби за сигурност работят в специален режим. Взривът в тролейбуса стана само ден, след като камикадзе се самовзриви на централната гара и уби 17 души. Зимните олимпийски игри в Сочи започват в началото на февруари. Международния олимпийски комитет изрази увереност, че властите в Русия ще осигурят нормалното провеждане на игрите.

 

Редица държавни глави и водещи политици изразиха съболезнования на пострадалите във Волгоград и осъдиха действията на терористите. Ръководителите на Европейския съюз и НАТО изказаха възмущението си от днешния атентат и от вчерашното нападение над гарата в града.

 

"НАТО изразява солидарността си с хората в Русия", написа генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц осъди действията на терористите с думите: "Съчувствам на Русия. Подобни нападения никога не могат да намерят оправдание".  

 

На този етап няма основание за тревога в България, твърдят експерти по сигурността. Те обаче прогнозират, че в Русия може да има и трети атентат. Според тях целта е да се всява паника.

 

Службите за сигурност в страната предприемат необходимите мерки на автогарите и летищата. Това увери главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Още от средата на декември има засилено полицейско присъствие на обществените места от транспортната схема на страната.

 

Повече по темата ще научите от видеото.