Цели региони на страната са застрашени от обезлюдяване

До 2060 година българите ще намалеят с почти 2 милиона. Мрачните прогнози са на Националния статистически институт. Страната ни беше призната и от ООН като държавата с най-бързо топящо се население.

 

Жителите на столицата се очаква да бъдат повече, но за сметка на това цели региони у нас са заплашени от тотално обезлюдяване. Мрачно бъдеще очаква областите Смолян, Ловеч и Разград. Очаква се там населението да се срине с около 2/3.

 

В следващите 50 години България ще заеме позиция на аутсайдер на Балканите. Гърците ще са малко над 11 млн., а северните ни съседи ще са три пъти повече от нас.

 

Картината наистина е много страшна. Не че сме толкова малко в абсолютно изражение. В началото на миналия век сме били 4 милиона и половина, но хората са мислели, че България ще я има. А сега си мислим, че няма да я има и това всъщност е смъртоносното”, коментира тази сутрин в „Здравей, България” математикът проф. Михаил Константинов.

 

В хода на разговора стана ясно, че през 2013 година страната ни е ударила дъното по раждаемост с едва 61 365 новородени.

 

Според прогнозите на националната статистика през 2060 година всички области у нас ще отбележат сериозен спад в броя на населението. Изключение прави София, където традиционно много хора търсят препитание. затова се очаква столичани да се увеличат с около 100 000 души. Най-трагична картина се очертава в областите Смолян, Разград и Ловеч, където темпът на обезлюдяване гони 60 на сто.


Към всички тези числа, да видим и една история от Русе, която показва, че проблемът не е само в малките населени места. Наталия и Николай са младо семейство с едно дете. Винаги са искали второ, но засега обстоятелствата не го позволяват. Повечето приятели на младото семейство вече са напуснали страната в търсене на по-добър живот. Според прогнозите на националната и на европейската статистика до 2060 година Русе може да изгуби над 40% от населението си. В по-голяма или в по-малка степен това важи почти за цялата страна.

 

Големият проблем пред оцеляването на българите според Константинов е трагичното намаляване на хората с квалификация. Повече от половината деца у нас се раждат в семейства, в които образованието не е ценност, посочи професорът. В близките десетилетия, обаче, Константинов допуска и друг сценарий. Глобалните климатични промени могат да тласнат големи групи хора от Запад - на Изток, към нашите географски ширини.

 

Както и да го погледнем, ние сме на дъното в европейските прогнози с 27 процентен спад на населението в следващите 50 години. Компания там ни правят Латвия, Литва, Румъния и Германия. На Балканите през 2060 година българите ще сме около 5 милиона и половина. Гърците ще са 2 пъти повече от нас, а румънците – близо 3 пъти повече.


Повече по темата гледайте във видеото.