Местните жители са шокирани от високите цени на колите

След дълго чакане, в Куба вече е разрешено купуването на нови чуждестранни автомобили. Още в първия ден на продажбите, обаче, кубинците бяха шокирани от цените на колите. Оказва се, че да се купи нова кола в Хавана, може да излезе до 10 пъти по-скъпо отколкото в Европа.

 

Държавата има монопол върху продажбата на чуждестранните автомобили. Това може би обяснява невероятно високите им цени. Автомобил, който в Западна Европа струва 29 хиляди щатски долара в Куба се продава за 262 хиляди. Съотношението става още по-абсурдно като се има предвид, че средната заплата в страната е около 20 долара на месец

 

„Това е лудост! Няма човек, който може да си позволи тези коли. Пратиха писмо на баща ми преди 3 години, че му излиза вноската. Оттогава събираме пари. Пращат ни даже от чужбина, но със сигурност няма да са достатъчни. Не можем да си купим кола. Връщаме се у дома без нищо”, казва Хилберто Лозано.

 

Дори колите на старо са с много високи цени. Автомобил от 1996-а година се предлага за 14 хиляди щатски долара. Либерализирането на продажбите на автомобили е една от близо 300 реформи, които обеща президента Раул Кастро. Досега свободно можеше да се търгува само със западните автомобили, които са били в Куба преди революцията в края на 50-те. Затова и до днес по кубинските улици могат да се видят американски модели отпреди повече от 50 години, които още са в движение.