Температурите достигнаха рекордно ниски стойности за последните 20 години

Полярен студ скова Централните, Северните и Източните части на Съединените щати. Хиляди полети бяха отменени, а температурите достигнаха рекордно ниски стойности за последните 20 години.

 

Арктическият циклон, определен от метеоролозите като полярен вихър, донесе необичайни студове и снеговалежи на голяма част от територията на страната. От студената вълна е засегнато почти половината население на Съединените щати.

 

Най-силно пострада Средният Запад и североизточната част на страната. Само за последното денонощие са отменени над 4000 полета, като най-сложна е ситуацията на летищата в Чикаго, Сейнт Луис, Бостън, Индианаполис и Нашвил.

 

Най-силни снеговалежи и екстремни студове се отчитат в Средния Запад. В щата Минесота термометрите са паднали до минус 48 градуса, в Чикаго - до минус 37 градуса, а в Сейнт Луис - до 31 градуса под нулата.

 

От мощния циклон пострадаха и южни щати като Алабама, Луизиана, Тексас и Оклахома. Без електроснабдяване са над 40 000 домакинства. В някои населени места е забранено движението на автомобили.

 

Много училища са затворени за неопределено време, а за последните пет дни са отменени над 15 хиляди полета. Синоптиците прогнозират, че застудяването ще продължи.