Гъстата мъгла може да предизвика и пътни произшествия

Между 4 и 8 пъти е завишена нормата на фини прахови частици във въздуха в столицата, отчитат експертите. Заради мъглата през последните дни качеството на въздуха в града чувствително се влошава. 

 

Повишената концентрация на прахови частици се дължи не само на лошото време, но и на вредните газове от колите, битовото отопление през зимата и липсата на въздушно течение над града, което да разнася мъглата. 

 

Освен лошото влияние върху въздуха, гъстата мъгла може да предизвика пътни произшествия, особено ако липсва осветление. Оказва се, че в столицата има много неосветени места. 

 

София. 21 век. На метри от летището. Ключови и натоварени пътни артерии към центъра на града са неосветени, а заедно с мъглата мракът е непрогледен. С опасност за живота си екипът ни се превъплъти в истински Прометей, но не търсещ огън, а електричество.

 

Повозихме се с професионален шофьор. За нас усещането беше като влакче на ужасите. Не знаеш къде отиваш или какво ще ти изскочи.

 

Въпреки, че има стълбове за улично осветление на столичния булевард „Христофор Колумб”, тук на моста, светлина няма от години.

 

И ако Колумб е открил цял континент, то със сигурност би се изгубил, ако попадне в столицата ни. Единствената светлина идва от естакадата на булевард „Брюксел”.

 

Потърсихме общината. Оттам стана ясно, че между тази и 2020-та година ще се направи осветление.

 

Изненадващо докато течеше интервюто ни, бригада светкавично е поправила осветлението на моста на булевард „Христофор Колумб”. Така за пореден път доказваме, че е нужна намесата на Нова, за да свърши общината работата си.