Намерението на управляващите е тези плащания да останат без промяна до 2016 година

Правителството замразява основни социални плащания като майчински, детски и помощи за раждане. Намерението на управляващите е всички те да останат без никаква промяна до 2016-та включително. 

 

В момента семействата с деца получават по 35 лева месечно. Правителството планира това да не се променя. Така майчинските за втората година ще си останат 340 лева. 

 

Еднократната помощ при раждане на дете също ще остане замразена, помощите и добавките за деца с увреждания остават на сегашното ниво. 

 

И все пак светлина в тунела има. Увеличение можем да очакваме при минималната работна заплата. Тя ще се повишава с по 40 лева на година, за да стане  420 лева през 2016 година.

 

Пенсиите също ще растат всяко лято в зависимост от поскъпването на живота. Максималната пенсия ще се увеличава с по 70 лева годишно, като след две години ще стане близо 1000 лева (980). Логично ще расте и максималният осигурителен доход.

 

Добрата новина е при данъците и осигуровките. След като държавата няма да дава повече, не възнамерява и да взима. Размерът на удръжките и за здраве, и за пенсия се запазват. Данък доход и данък печалба също остават 10%, а ДДС – 20%. 

 

Заради европейските изисквания се залага единствено увеличение на акциза върху цигарите. Те категорично ще поскъпнат, засега не е ясно с колко.

 

Срещу плановете на държавата се обявиха синдикатите. 

 

„Ние сме против запазване на статуквото. За 3 години едни и същи числа се повтарят, което не е нормално”, заяви Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ.

 

Бизнесът обаче е на друго мнение.

 

„Достатъчно много се увеличиха тези социални помощи през тази година”, заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал. 

 

Несъгласие между работодатели и синдикати има и по друга тема – замразяването на данъците и осигуровките.

 

 „Одобряваме данъчната стабилност и предвидимост в данъчните закони”, заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

 

„Ще искаме разширяване на този диапазон и ще искаме въвеждането на семейното подоходно облагане”, заяви Николай Ненков от КНСБ.

 

Заради спорната прогноза от КНСБ ще настояват за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От бизнеса пък категорично ще бойкотират увеличението на минималната работна заплата, защото предвижданият скок бил прекалено голям.