300 000 софиянци, или близо 80 на сто от жителите, се евакуират панически

Днес се навършват 70 години от най-голямата и кръвопролитна бомбардировка над София от англо-американската авиация през Втората световна война. Столицата е атакувана от 180 бомбардировача, охранявани от изтребители. Срещу тях са изпратени едва 39  изтребители. 

 

Българските военновъздушни сили губят един самолет. Живко Константинов и Кирил Тасев се връщат назад в историята, за да ни припомнят събитията.


10 януари 1944 година. Първото комбинирано дневно-нощно нападение. Огромна ескадрила от въздушните крепости „Либърейтър" и „Флайинг Фортрес", следвани от изтребители „Лайтнинг" връхлитат София. Стоварени са близо 1800 бомби или милион и 700 килограма метал. Тактиката е зловещият товар да се изстрелва не вертикално, а косо под ъгъл 52 градуса. Така поражения ще има най-вече в скривалищата. Убити са 750 души, ранени са 710.


Разрушени са над 3300 частни сгради и 93 държавни. Ако днес Народният театър е в пълния си блясък, то тогава едно-тонна бомба отнася югозападното му крило. Ето как изглежда сградата на правосъдното министерство и как преди 70 години.


300 000 софиянци, или близо 80 на сто от жителите, се евакуират панически. Пожарите горят с дни. Сградите около Попа - мястото за срещи на столичани днес, са били силно засегнати.
Сред разрушенията попада и Националната галерия за чуждестранно изкуство, тогава държавната печатница на страната. Не е пощадено и Народното събрание - поразена е голяма част от постройката.


Повече по темата гледайте във видеото.