Компанията е била санкционирана, защото е предлагала некачествени сокове

Над 100 деца бяха приети в болница в Сливен с хранително натравяне. Лекарите уверяват, че тяхното състояние е овладяно. Междувременно стана ясно, че фирмата, която е приготвила храната за децата, вече е била хващана в нарушение. Това съобщиха за Новините на Нова от Агенцията по безопасност на храните в Сливен. Преди два месеца, кетъринг компанията е била санкционирана, защото е предлагала сокове, които не отговарят на изискванията.

 

Здравните власти са особено внимателни, когато става дума за хранене на деца. „Стриктно трябва да се спазват изискванията на Наредба номер 9, като се използват продукти, само които отговарят на БДС, включват хляб, месо, мляко”, казва директорът на БАБХ-Сливен д-р Пламен Пенчев.

 

Още в суров вид при пристигането им, продуктите трябва да имат задължителните търговски документи. Сериозни изисквания има и към тези, които приготвят храната.

 

Първо, хората трябва да имат изследвания за салмонелоносителство. Предпазните маски и ръкавиците в кухнята са задължителни. Не трябва да се правят компромиси и с хигиената на работното място, както и с чистия хладилник, който поддържа правилната температура. Щом храната се приготви, всичко се вписва в специални дневници.

 

Здравните власти проверяват как са пристигнали тези продукти, температура на разливане и на приготвяне. „След като станат ясни резултатите, тогава ще преценим къде се къса веригата”, завърши д-р Пенчев.