16-годишната Селестра се е подхлъзнала при работа в силажната машина

Непълнолетно момиче без трудов договор пострада тежко при работа в кравеферма край Монтана. Лявото ѝ стъпало е откъснато, а десният ѝ крак е със сериозни наранявания. Кореспондентите на Нова телевизия провериха какви са причините за трагедията.

 

Липсата на работа принуждава родителите на 16–годишното пострадало момиче да напуснат родното си село и да работят и живеят в кравефермата, заедно с петте си деца. Родителите са с трудови договори. Те разказват, че в деня на инцидента момичето, трябвало да замести баща си, тъй като бил контузен.

 

„Отиде да го замести, баща ѝ падна няколко дни преди това да се случи с нея. Тя отиде да помогне да товарят и се е качила отгоре, но пропадна в машината. Детето изпищя и така стана инцидента. Остана саката за цял живот”, казва майката на пострадалото момиче Мая Илиева.

 

Майката на Селестра обясни, че момичето досега не е работило на силажната машина. Законът забранява на деца да полагат тежък физически труд.

 

„Фирмата е в нарушение, защото лицето е без договор, след това е в нарушение, че работодателя го е допуснал за полагане на труд, какъвто и да е, без да иска разрешение от инспекцията по труда при положение, че лицето е непълнолетно”, коментира директорът на „Инспекция по труда” в Монтана Димитър Петров.

 

За да може да се наеме на работа непълнолетно лице, работодателя, трябва да представи трудова характеристика и да се направи оценка на риска. Такъв обаче за Селестра липсва. Родителите признават, че работата в кравефермата не е лека, но е единственият начин да оцеляват и да се грижат за децата си.

 

Репортер: Биляна Борисова