Против смяната на имената гласуваха осемте съветници от групата на БСП

Варненските общински съветници се отказаха от смяната на имената на 215 местности в града от турски на български. В края на 2013 година решението беше върнато от областния управител, а днес местният парламент промени стратегията си.

 

Набързо и без много шум, Общинският съвет във Варна не прегласува върнатото от областния управител решение за смяната на имената. Акт, който предизвика протест, нахлуване в областната администрация и митинг на „Атака”. 

 

Според вносителя на предложението върху общинските съветници е оказван натиск.

 

„За пореден път ДПС ни сложи по гръб, за пореден път ни унижиха, за пореден път ни се изплюха в лицата и очевидно в Общинския съвет има хора, които приемат това за нормално”, заяви Костадин Костадинов, независим общински съветник и вносител на предложението. 

 

Против смяната на имената гласуваха отново осемте съветници от групата на БСП. Този път вотът им беше наказателен срещу вносителя на предложението Костадин Костадинов.

 

„Най-вече отрицателното ни становище се оформи след непристойното му поведение към областния управител, защото какъвто и да е той е най-висшият представител тук на държавното управление. Общински съветник не може да изразява такова поведение пред областен управител”, заяви Пламен Начков от БСП. 

 

Предстои предложението за смяната на имената отново да бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет. Обмислят се и нови протести.