Ще се разбере и законосъобразността на отменения избор за председател на ДАНС

Днес Конституционният съд решава окончателно най-горещия казус за изминалата година - статута на Делян Пеевски и законосъобразността на отменения избор за председател на ДАНС. 

 

Още вчера екипът ни разбра, че проектът за решение, който ще бъде предложен на магистратите е, че Народното събрание е взело противоконституционно и безпредметно решение за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 

 

Това ще бъде проекторешението по казуса, разбра Нова телевизия от Конституционния съд. Докладчик по делото е бившия депутат на ГЕРБ Анастас Анастасов. Проектът за решение крие ключов момент - че отмяната на избора на Пеевски е едновременно противоконституционна и безпредметна. 

 

Ако решението бъде гласувано така, то от него няма да настъпят реални правни последици. Според Анастас Анастасов, когато депутатите са гласували оставката на Пеевски като председател на ДАНС, те дори не са посочили член от закона, по който се  отменя решението  за избора му. И така на практика в случая не е посочено единственото необходимо - че  той се освобождава от поста, защото е внесъл искане за това, но депутатите от БСП и ДПС не са го направили. 

 

Окончателното решение по казуса ще излезе след днешното заседание на Конституционния съд.